Op deze pagina staat informatie over de Stijn Buysstraat in Bottendaal, Nijmegen Midden: 

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Midden.  


     

   

   

   

  

   
  logo NG dubbel rood 2 non bold
   
De Titus Brandsma Gedachteniskerk     

Deze Kerk met een memorial (tot 1 maart 2004 Sint-Jozefkerk) in Nijmegen is een driebeukige kruisbasiliek, gelegen aan de Stijn Buysstraat/van Trieststraat/het Keizer Karelplein. Het gebouw is vernoemd naar Titus Brandsma.

DSC 0777 3 edited ShiftN naam Deze kerk is sinds 2004 grotendeels aan de eredienst onttrokken en ingericht als een memorial voor de Karmeliet Titus Brandsma.

De karmeliet A.S. (Titus) Brandsma (1881-1942) was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Als geestelijk adviseur van de rooms-katholieke Journalistenvereniging ageerde hij tegen de verplichte plaatsing van N.S.B.-advertenties in Nederlandse kranten. Hiervoor werd hij opgepakt en in 1942 in het concentratiekamp Dachau vermoord. Titus Brandsma werd in 1985 zalig verklaard. In 1998 ging het Titus Brandsma Memorial met de urn van de Titus Brandsma kapel over naar de Jozefkerk aan het Keizer Karelplein die voor die gelegenheid later werd omgedoopt tot de "Titus Brandsma Memorial."

De kerk is in 1908-1909 gebouwd naar een ontwerp van de B.J. Claase. De neoromaanse stijl waarin de kerk werd gebouwd is geïnspireerd op de laat-romaanse kerken van het Duitse Rijnland. Oorspronkelijk was de kerk in gebruik bij de Jezuïeten. In 2004 ging de kerk over naar de Karmelieten; toen werd ook de naam gewijzigd.

DSC 2506 3 ShiftN edited naamAan de kerk ging een noodkerk vooraf, ontworpen door Nicolaas Molenaar sr. en gebouwd in 1888. Deze noodkerk werd in 1923 verbouwd tot parochiehuis en staat nog steeds naast de huidige kerk (zie 2e foto ihiernaast).

De Titus Brandsma Gedachteniskerk is een rijksmonument. Het parochiehuis, de eerdere noodkerk, is dat niet, maar is wel beschermd stadsgezicht.

datum foto: 7 maart 2016 
datum foto in reactie: 19 april 2017 
bron foto's: eigen Paul Marsman© 

 Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven of op een foto voor de gebiedspagina.  


                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond