Op deze pagina staat informatie over het Kronenburgerpark en Kronenburgersingel in het Centrum / Benedenstad:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.  


   

   

    

    

   

   

  

  

   

   


    logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
   
    
Het Kronenburgerpark

DSC 1495 3 edited naamDit is een park in het centrum van Nijmegen. Het ligt dicht bij het station en de Lange Hezelstraat. Waar het park de Parkweg raakt staan de resten van de middeleeuwse omwalling met de Kruittoren (zie 3e foto). De op de foto (hier rechts) zichtbare "waltoren" maakt ook deel uit van die omwalling. Op die waltoren, maar ook de Kruittoren kom ik voor ieder apart (binnenkort) elders op deze pagina terug.

Toen Nijmegen in 1874 de stadswallen mocht slopen wilde men ook het nodige groen aanleggen. Buiten de oude stadsmuren werden parken aangelegd, waaronder het Kronenburgerpark. De gebroeders Rosseels uit Leuven legden tussen 1880 en 1882 het park in romantische stijl aan, met slingerende paadjes en glooiende heuvels. Hierbij werden de Kruittoren en de stadsmuren een onderdeel van het park.

DSC 1499 3 edited naamDe verdedigingswerken vinden hun oorsprong in de dertiende eeuw. Toen kreeg Nijmegen stadsrechten en daarmee ook het recht om muren te bouwen. In de loop der eeuwen zijn de muren herhaaldelijk versterkt en aangepast. De muren in het Kronenburgerpark kregen rond 1530 hun huidige vorm. De Kruittoren of Kronenburgertoren is ook in deze tijd gebouwd en dankt zijn bijnaam aan het buskruit dat er lag opgeslagen.

Het park en de mensen die er verbleven is in 1985 bezongen in een liedje van Frank Boeijen onder de naam Kronenburg Park. Dit gaf nationale bekendheid aan een park met een eeuwenoude geschiedenis.

Het park stond bekend als hangplek van prostituees en drugsverslaafden. Na een ingrijpende herindeling heeft het park in 2005 het uiterlijk gekregen van een rustig, modern stadspark.

DSC 1507 ShiftN 3 edited naamIn het park staat een kalkstenen beeld van de Leeuw, die in 1886 werd geschonken door de Nijmeegse verfraaiingsvereniging. Het ontwerp kwam van de hand van Henri Leeuw sr. en zijn zoon Henri Leeuw jr. Dit zijn de vader en broer van de in Nijmegen beroemde architect Oscar Leeuw. Dit beeld wordt (binnenkort) ook elders in de groep apart beschreven.

Beneden in het park bevindt zich een vijver (zie 2e foto hierboven), bestaande uit twee delen gescheiden door een bruggetje. In de vijver bevinden zich twee zwarte zwanen, die een huisje hebben op het eiland. Ook de vijver wordt (binnenkort) elders beschreven.

Boven in het park zijn een kleine speeltuin voor jonge kinderen, en een klein dierpark te vinden. In het dierpark vormen vijf herten, twee dwerggeiten, twee Toggenburger geiten, pauwen en kippen de vaste bewoners. Daarnaast zijn er, met name in de zomer, ook dieren te gast. Zo waren in 2012 twee ezels te bewonderen, en in 2013 een kleine kudde Ouessantschapen.

Het Kronenburgerpark is in zijn geheel een rijksmonument en de objecten, zoals bijvoorbeeld de Krtuittoren en stadsmuur, zijn dat ook ieder apart.

datum foto's: 20-05-2016
bron foto's: Paul Marsman©   


 Klik hier voor: "natuur- en recreatiegebieden"  of op de foto voor de gebiedspagina.    


   
   logo NG dubbel rood 2 non bold
Kronenburgersingel als straat   

De Kronenburgersingel werd na de sloop van de vestingwerken aangelegd en is vernoemd naar de Kronenburger- of Kruittoren, een van de spaarzame overblijfselen van de stadswallen. De dertig meter hoge verdedigingstoren staat in het Kronenburgerpark, dat in 1878 tussen de stadsmuur en de Kronenburgersingel is aangelegd.  

Aan de ruim 500 meter lange singel verrezen vanaf 1880 statige herenhuizen. Daarnaast werden hier het Stedelijk Gymnasium en de Hogere Burger School (HBS) gevestigd.  

Van de oorspronkelijke bebouwing aan de Kronenburgersingel resten alleen nog de herenhuizen tussen de Vredestraat en de Stieltjesstraat. De overige huizen werden in september 1944 door de Duitsers in brand gestoken. Het Stedelijk Gymnasium, ontworpen door J.J. Weve, viel in 1971 onder de slopershamer en de HBS brandde tien jaar later af. 


Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.  


  

                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond