Op deze pagina staat informatie over de Lange Hezelstraat in het Centrum / Benedenstad:
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.
De Lange Hezelstraat staat bekend als de oudste winkelstraat van Nederland. Sinds 1880 is de Lange Hezelstraat echter pas een winkelstraat, erg correct is de betiteling "oudste winkelstraat" dan ook niet. Een betere aanduiding zou zijn: "de oudste straat die nu nog winkelstraat is."
In 1334 wordt de straat samen met de huidige Stikke Hezelstraat nog Hesestraet genoemd. Zoals de naam al aangeeft was het in die tijd een weg naar het dorpje Hees.
Bij de Nieuwe Hezelpoort eindigt de straat. De straat heeft nog verschillende 15e-, 16e- en 17e-eeuwse panden. Veel van de gevels dateren van latere datum. Toch is het straatbeeld vrijwel uniek in Nijmegen. De reden hiervoor is dat de panden in de straat ondanks het bombardement op Nijmegen grotendeels gespaard zijn gebleven. De panden geven zodoende een goed beeld van de verschillende vooroorlogse bouwstijlen. De Lange Hezelstraat herbergt eveneens verschillende historische winkelpanden.
De straat heeft dan weliswaar goeddeels al het oorlogsgeweld door eeuwen heen overleefd, helaas hebben de historische documenten dat niet. met name tijdens het bombardement van 22 februari 1944 en terugtrekkende Duitsers later dat jaar is er in het oude gemeentehuis veel archiefmateriaal verloren gegaan. Daarom is er vaak nauwelijks wat bekend van de panden en de historie er van.
Behalve dat er in de 13e eeuw sprake was van bebouwing van dit gebied is er eigenlijk dus heel weinig bekend van de bebouwing hier. Het is allemaal raden en gissen naar zaken als bouwjaar e.d. Het begon ooit met vrijstaande huizen, maar later is het meer een eenheid in bouw geworden. Alle panden hier zijn onderkelderd met aan elkaar verbonden gewelven met soms gedrukt tongewelf op de muren. Dat laatste doet vermoeden dat de bouw dateert van bovengenoemde periode, maar zekerheid bestaat ook daar niet over. De aanvankelijke bouw was één laag. Later zijn daar verdiepingen opgebouwd. Dit is af te leiden uit de verschillen in bouwtype, bouwstijlen en gebruikte materialen. Pas in de loop van de 20e eeuw kwam er meer duidelijkheid.
De hele Lange Hezelstraat, die dus claimt de oudste winkelstraat van Nederland te zijn, is in zijn geheel, dus t/m de Nieuwe Hezelpoort, beschermd stadsgezicht. Vrijwel alle panden hebben ook een monumentenstatus. Slechts enkele panden hebben geen monumentenstatus (meer). Dat komt in vrijwel alle gevallen doordat aanpassingen aan de winkelpui het karakter van het pand teveel heeft aangetast.
Een aantal panden in de Lange Hezelstraat zijn voorzien van vogelmotiefdecoraties in Jugendstil of art nouveau. De vogels lijken op papegaaien of kaketoes.
De straat heeft sinds de herinrichting van 2008 een bestrating met natuurstenen en vernieuwde straatverlichting en fietsenstallingen. Daarnaast zijn er zitelementen aan de straat toegevoegd en zorgen bomen voor een groenere uitstraling.
Op de achtergrond de Nieuwe Hezelpoort (foto boven) en de Stevenstoren (foto onder).
De meeste panden op de Lange Hezelstraat zijn aangewezen als gemeente- respectievelijk Rijksmonument.
datum foto boven: 13-02-2016
datum foto onder: 22-02-2016
bron foto's: Paul Marsman©