Op deze pagina staat informatie over de Dorpsstraat in Nijmegen West (Neerbosch-Oost) en een beschrijving van de Dorpsstraat:

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen West.    


   

   

    

   

   

   

   

   

   

   

    

 
    logo NG dubbel rood 2 non bold



Dorpsstraat   

Witte kerkje in de Dorpsstraat van Neerbosch

Alhoewel een groot deel van het dorp is verdwenen dan wel opgeslokt door de uitbreiding van Nijmegen, is een oorspronkelijk deel van Neerbosch bewaard gebleven aan de Dorpsstraat, met als meest karakteristieke gebouw het in gotische stijl opgetrokken witte kerkje van Neerbosch. Dit kerkje is eind 14e eeuw gebouwd en is sindsdien nauwelijks gewijzigd. De toren is in 1438 gebouwd en het kerkje in 1456 vernieuwd. Tot de protestanten het kerkje in 1591 overnamen van de katholieken, was de kerk gewijd aan Antonius Abt. Tot medio 2011 was de kerk in gebruik als showroom voor liturgische kleding van Stadelmaier B.V., de Hofleverandier van het Vaticaan. Tevens functioneert de kerkklok nog steeds. Het gebouw is een Rijksmonument.

Naast de kerk zijn er nog enkele gemeentemonumenten in de Dorpsstraat aanwezig, waaronder een voormalig brandspuithuisje.

Nijmegen is een van de grootste Nederlandse steden met een Dorpsstraat. De straat was oorspronkelijk veel langer, het deel dat door de aanleg van het Maas-Waalkanaal is afgesneden, heet sinds 1924 St. Agnetenweg en ligt in het stadsdeel Lindenholt. Hier zijn nog enkele oorspronkelijke boerderijtjes bewaard gebleven.

Ook het Slotje van de Baron lag oorspronkelijk aan de Dorpsstraat. Deze karakteristieke villa, gebouwd in 1908 voor notaris Jhr. mr. E.F.M. (Eugène) van Rijckevorsel van Kessel, naar ontwerp van de Nijmeegse architect Willem Hoffmann, maakte oorspronkelijk deel uit van een landgoed, maar door de aanleg van de Neerbosscheweg en de wijken eromheen is van dit landgoed niet veel overgebleven. Een klein stuk bos tussen de Neerbosscheweg en de wijk Neerbosch-Oost is bewaard gebleven en staat ter plekke bekend als het Bosje van de Baron. Het kasteelachtige gebouw vormt een markant punt voor het autoverkeer, dat vanuit het westen Nijmegen binnenkomt en het is een Rijksmonument.


   

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 
   logo NG dubbel rood 2 non bold
Voormalige pastorie   

Dit woonhuis aan de Dorpsstraat in Neerbosch (Oost) is de voormalige pastorie bij de Nederlands Hervormde kerk, beter bekend als het "Witte kerkje" van Neerbosch.

Het is een bakstenen, gedeeltelijk gepleisterd pand van twee bouwlagen op L-vormig grondplan, met pannen schilddak. Het hoofdgedeelte van het pand bestaat uit een langgerekt gedeelte van drie assen met op de begane grond hoge schuifvensters en op de etage eveneens schuifvensters.

DSC 1147 4 edited ShiftN naamDe achtergevel is op dezelfde manier ingedeeld, doch met een deur in het midden en een eenvoudige dakkapel met fronton erboven.

In de linker zijgevel bevinden zich slechts twee vensters (een van een opkamer) en een oculus.

Ongeveer tegen het midden van de rechter zijgevel is haaks op het lange huis een korte, terugliggende vleugel van twee assen breed gebouwd, met eenzelfde soort vensters als het lange bouwdeel. In de zijgevel van het lange huis, die evenals de voorkant van de aanbouw gepleisterd is, bevindt zich de voordeur met daarboven een oculus.

Bouwjaar: ca. 1800-1840.

Zeldzaam voorbeeld van een plattelandswoning, die het midden houdt tussen een boerderij en een buitentje. Van groot belang als onderdeel van het complex van kerk en pastorie in het oude hart van Neerbosch.

De pastorie is als gemeentelijk monument aangewezen.

datum foto: 1 april 2016
bron foto: Paul Marsman©   

 Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven  of op de foto voor de gebiedspagina.   


    
   logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
Het witte kerkje   
 

Te vinden aan aan de Dorpsstraat.

DSC 1150 3 edited ShiftN naamAlhoewel een groot deel van het dorp Neerbosch is verdwenen dan wel opgeslokt door de uitbreiding van Nijmegen, is een oorspronkelijk deel van Neerbosch bewaard gebleven aan de Dorpsstraat, met als meest karakteristieke gebouw het in gotische stijl opgetrokken "Witte Kerkje" van Neerbosch.

Dit kerkje is eind 14e eeuw gebouwd en is sindsdien nauwelijks gewijzigd. De toren is in 1438 gebouwd en het kerkje in 1456 vernieuwd.
Tot de protestanten het kerkje in 1591 overnamen van de katholieken, was de kerk gewijd aan Antonius Abt. Tot medio 2011 was de kerk in gebruik als showroom voor liturgische kleding van Stadelmaier B.V., hofleverancier van de Paus in Rome.

DSC 3391 3 ShiftN edited naamHet betreft een gotische dorpskerk met pseudobasilicaal schip op pijlers en driezijdig gesloten koor met sacristie aan de zuidzijde. Er is een overwelfd portaal aan de zuidzijde van het schip.

DSC 3395 3 ShiftN edited naamDe later aangebouwde toren (2e reactie) is een eenvoudig gotisch bouwwerk met slanke naaldspits, waarvan de kerkklok nog steeds functioneert.

In de reacties kerk en toren van verschillende zijden.

De toren en de kerk zelf zijn ieder apart Rijksmonumenten.

datum 1e foto: 1 april 2016 
datum 2e en 3e foto: 18 mei 2018 
bron foto's: Paul Marsman© 



  


 Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven 
of op de foto voor de gebiedspagina.   


     

                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond