Op deze pagina staat informatie het Hertogplein in Centrum/Benedenstad:

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.


   

  

   
  logo NG dubbel rood 2 non bold 
Hertogplein
   

Een plein in het stadscentrum en onderbreking van de hertogstraat.

Het plein stamt uit de periode rond 1880, toen het Hertogplein werd aangelegd op de plaats waar enkele jaren eerder de Hertsteeg- of Hertogpoort was afgebroken. Een markant punt op het plein is de Wilhelminaboom, een zogenaamde koninginnenboom die werd gepland in 1898, het kroningsjaar van Wilhelmina.

DSC 0590 3 ShiftN edited naamArchitect Derk Semmelink heeft twee werken voor op het plein ontworpen. Zowel het smeedijzeren hek om de boom, als ook het schoolgebouw voor de eerste Nutsschool van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen zijn van zijn hand. De school, welke de laatste jaren van haar bestaan als dependance van de Nijmeegse Muziekschool heeft gefungeerd, is in 1968 afgebroken en heeft toen plaatsgemaakt voor een autodealer met tankstation. Later is ook dat afgebroken om plaats te maken voor een elektronicazaak, welke ook is afgebroken en plaats heeft gemaakt voor wederom een elektronicazaak met appartementen. Het smeedijzeren hek is nog wel op het Hertogplein te vinden (zie foto).

Ver voor WOII bevond zich de brandweerkazerne ook aan het Hertogplein. Ook dat historische pand is niet aan de slopershamer ontkomen.
De oude linde heeft, toen die niet meer te handhaven was, plaatsgemaakt voor een andere boom. In 2007 werden onder het plein de restanten van de stadspoort van Nijmegen gevonden, dit zorgde voor vertraging in de herstructurering van het plein.

Het Hertogplein kent dus een rijke geschiedenis. Daar is helaas nog maar bitter weinig van te vinden. Het eerder genoemde hekwerk staat er nog, zei het dat het vaak in delen is vervangen vanwege vandalisme en slijtage. Het pand rechts op de foto is als onderdeel van de 19e eeuwse stadsuitleg een beschermd stadsgezicht, maar geen monument.

Op de hoek met de Derde Walstraat staat weliswaar een gemeentelijk monument, maar dat is formeel de Hertogstraat en niet het Hertogplein. Op dat pand kom ik t.z.t. terug in deze groep.

datum foto: 26-02-2016 
bron foto: Paul Marsman© 


                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond