Ds. jelis Jan Creutzberg
Jelis Jan Creutzberg (Arnhem, 9 juli 1879 - 's Gravenhage, februari 1951) is geboren als zoon van een predikantengeslacht.
Leven / biografie
Na het gymnasium te hebben doorlopen, studeerde hij theologie te Utrecht. Zijn eerste standplaats werd Breezand gem. Anna Paulowna in 1906. In 1909 vertrok hij naar Blokzijl, daarop volgde in 1917 een beroep naar Hees-Neerbosch. Hij vertrok in 1947 naar Den Haag toen hij met emeritaat ging, waar hij februari 1951 overleed.
Ds. Creutzberg heeft in Nijmegen enorm veel werk verzet.
Toen de r.-k. Universiteit werd opgericht in Nijmegen, vormde hij een club van protestant studerenden aan de universiteit.
Hij kreeg van de ouders van Agnes en Reiniera Rutgers van Rozenberg bij hun geboorte ƒ 1.000,-, en gebruikte het als startkapitaal voor de bouw van de Agnes Reiniera Bewaarschool. In de jaren twintig kreeg hij ƒ 100.000,- waarvan de stichting Levensmorgen werd opgericht, hier vanuit werden 'De Haard' (Groenestraat) en 'De Hazenkamp' opgericht en de huishoudschool aan de Tollensstraat.
Een belangrijk onderdeel was de vorming van fabrieksmeisjes, waar allerlei cursussen voor werden gegeven. Hier ligt de oorsprong van het 'opendeur werk' in Nederland.
Een kerk en de pastorie verschenen aan de Hazenkampseweg. De lagere school aan de Hazenkampseweg heeft hij ook gesticht.
In de oorlog werkten de deken van de Groenestraatkerk en hij samen en saboteerden allerlei NSB maatregelen. Ds. Jelis Jan Creutzberg kwam als voorzitter van de Christelijke scholen in Nijmegen in conflict met de Duitse bezetter over een provocerende Duitsgezinde onderwijzer, lid van de NSB. Creutzberg kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar verloor in de Tweede Wereldoorlog twee zonen, onder wie Loet, en de verloofde van zijn dochter Piëta, namelijk M.C.Cavaljé.
Zijn vrouw stond hem enorm ter zijde. Er werd wel eens gezegd dat zij de meest gastvrije pastorie in Nederland bezaten."
Onderscheidingen
- Nederlandse Drager van de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden.
- De na-oorlogse Ds. Creutzbergweg (Heseveld) is naar hem vernoemd, nadat Heilig Landstichting (Groesbeek) bezwaar had aangetekend met de aanvankelijke naam Andreasweg. Die straatnaam bestond daar al en zou verwarringen kunnen geven. Nijmegen is toen gezwicht voor dat argument.
Klik hier om terug naar pagina bekende personen te gaan.