Op deze pagina staan de objecten in/aan de Persingensestraat in Persingen:
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Persingen.
Als blikvanger van het dorp Persingen staat aan de Persingensestraat aldaar deze kerk en toren.
De "parrochia Persinghen" wordt in 1333 genoemd in een oorkonde van "Reynaldus Sybodonis, burchgrauius Noviomagensis." De kapel van Persingen was gewijd aan Sint Dionysius. Deze parochie heeft eind van die 14e eeuw de opdracht tot bouw van deze kerk gegeven. Eeuwen later is deze kerk in handen gekomen van de Hervormde kerk.
Heel vroeger had deze kerk daarnaast ook de functie van boerderij. De bijbehorende landerijen lopen dan ook door tot aan de kerkmuren. De benodigde bedrijfsruimtes voor die boerderijfunctie zijn inmiddels afgebroken of aan belendende boerderijen toegevoegd.
Momenteel is de kerk een miltifunctionele ruimte. Reguliere kerkdiensten worden er niet meer gehouden. De Hervormde kerk (thans PKN) heeft haar handen er vanaf getrokken. Wel wordt hij nog gebruikt voor bruiloften en uitvaarten.
Het is op een verhoging in het landschap gelegen eenbeukige kerk met een kort, twee traveeën tellend schip met hoog pannengedekt zadeldak en een hoger, driezijdig gesloten koor van twee traveeën onder een pannengedekt schilddak. De muren worden geschraagd door zware steunberen. Aan de zuidzijde bevindt zich de blokvormige gerfkamer met tuitgevel, onder een pannengedekt zadeldak. Het interieur is wit gepleisterd. Het koor heeft een stenen gewelf, het schip een houten plafond.
Aan de kerk vast is een bakstenen toren met drie geledingen onder een ingesnoerde spits gebouwd. De onderste geleding heeft aan de westzijde een rondboogvormige toegangspoort, de tweede heeft spaarvelden met dubbele spitsbogen en de derde heeft aan alle zijden twee galmgaten met spitsboog.
Kerk en toren zijn in ca. 1400 in gotische stijl gebouwd. De gerfkamer is geheel in stijl er in 1996-1997 tegenaan gebouwd.
In het koor van de kerk is een Lindsenorgel geplaatst van Frans eikenhout, met snijwerk geïnspireerd op het acanthusbladmotief.
Bouwjaar: 1860-1861 (pijpwerk), 1970 (kast), geplaatst in 2002
Bouwstijl: neobarok (kast)
Architect: firma Lindsen (orgelbouwer), C. Hoogendoorn (kast)
Kerk en toren zijn ieder apart een rijksmonument. Het binnen aanwezige orgel geniet gemeentelijke bescherming.
datum foto: 30-10-2016
bron foto: Paul Marsman©
Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven of op de foto voor de gebiedspagina.