Op deze pagina treft u de objecten in/aan de Kerkdijk te Ooij.
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Ooij.
Oorlogsmonument
Aan de Kerkdijk te Ooij, naast de Sint-Hubertuskerk staat dit oorlogsmonument.
Het is een bakstenen monument bestaand uit een middendeel met twee schuin geplaatste zijstukken. Het middendeel bevat een natuurstenen plaat met reliëf, Sint-Joris en de draak voorstellende, en wordt afgedekt met een natuurstenen volutenboog.
Op de vleugels zijn zwartmarmeren platen aangebracht met daarin de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Ooij en Erlecom.
Bouwjaar: 1948
Architect: Jacques Maris (beeldhouwer van het reliëf)
Het monument is een Gemeentelijk monument
datum foto: 9 januari 2018
bron foto: Paul Marsman©
Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven" of op de foto voor de gebiedspagina.
Sint-Hubertuskerk met pastorie en kerkhof
Dit kerkelijk complex staat in Ooij.
Links van de kerk staat de blokvormige, twee bouwlagen tellende pastorie (2e foto) met symmetrische voorgevel en licht risalerend middendeel met tuitgevel met schouderstukken. Op met leien gedekte schilddak bevinden zich twee dakkapellen. Aan de achterzijde een aanbouw met plat dak.
De aan de dijk gelegen kerk is een driebeukige pseudobasiliek met hoog, zes traveeën tellend middenschip, aan de achterzijde afgesloten met een driezijdig gesloten koor. Links en rechts van het koor bevindt zich een sacristie. Op het met leien gedekte dak met aan weerszijde enkele dakkapellen staat een opengewerkte dakruiter. De lagere zijbeuken met spitsboogvensters hebben een lessenaarsdak, eveneens met leien gedekt.
Aan de voorzijde staat, vóór het middenschip een drie geledingen tellende toren (3e foto) met zware steunberen op de hoeken. Bovenop een achtzijdig ingesnoerde spits bedekt met leien.
In het interieur worden het middenschip (met houten tongewelf) en de zijbeuken (met stenen kruisribgewelven) van elkaar gescheiden door arcaden, rustend op ronde zuilen.
Rechts van de kerk ligt het L-vormige kerkhof (4e foto), met een bakstenen muur en een smeedijzeren toegangshek aan de straatzijde. Op het kerkhof staan een stalen kerkhofkruis met gietijzeren Corpus Christi uit ca. 1900 en een aantal grafstenen uit het begin van de 20ste eeuw.
Huidige functie: RK kerk, pastorie en begraafplaats
Bouwtype: driebeukige pseudobasiliek (kerk), herenhuis (pastorie)
Bouwjaar: 1904 (kerk), 1955 (kerktoren), 1896 (pastorie), 1835 (kerkhof)
Bouwstijl: neogotiek (kerk), neorenaissance (pastorie)
Architect: C. Franssen (kerk), B. Goddijn (kerktoren)
Kerk, pastorie en kerkhof vormen samen één Gemeentelijk monument.
datum alle foto's: 6 maart 2018
bron alle foto's: Paul Marsman©
Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven" of op de foto voor de gebiedspagina.