Op deze pagina staan de objecten in/aan Hengstdal (straat) in Ubbergen:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Ubbergen.    


   

   

   

   

   

   

   


    Banner breed donker grijze letters zwarte achtergrond 55 110
Sint Maartenskliniek

In Ubbergen aan de straat Hengstdal staat deze kliniek. Een gespecialiseerd ziekenhuis in Nederland en Europa. Het is toonaangevend in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging.

De Sint Maartenskliniek is een van oorsprong katholiek Nederlands ziekenhuis. Het is als enige ziekenhuis in Nederland gespecialiseerd in aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het ziekenhuis heeft vestigingen in Nijmegen (hoofdvestiging) en Woerden. De Nijmeegse vestiging ligt eigenlijk op het grondgebied van Ubbergen, wat thans tot de gemeente Berg en Dal behoort. De meeste mensen kennen het echter als dé kliniek in Nijmegen.

Het is opgericht in 1936 door de Zusters van de Choorstraat in 's-Hertogenbosch. Per jaar brengen thans ongeveer 42.000 mensen hun eerste poliklinische bezoek aan de Sint Maartenskliniek. In 2011 werkten in het 317 bedden tellende ziekenhuis 1699 mensen. Het ziekenhuis heeft een eigen afdeling voor wetenschappelijk onderzoek. De kapel en het voormalige rectoraat die naast de kliniek staan zijn in 1958 ontworpen door de Tilburgse architect Jos Schijvens met glas-in-loodramen van Marius de Leeuw.

De Sint Maartenskliniek onderscheidt zorg in drie soorten patiënten; orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde.

DSC 1866 3 edited ShiftN naamOrthopedie:
De orthopedie-afdeling is de grootste afdeling van het ziekenhuis. Jaarlijks vinden er 6600 klinische opnames op deze afdeling plaats. De zorg bestaat voornamelijk uit heup-, wervelkolom- en knieoperaties, maar ook zeldzamere aandoeningen, zoals bij groeistoornissen worden behandeld.

Reumatologie:
Het reumacentrum behandelt jaarlijks 10.000 reumapatiënten en is daarmee het grootste reumacentrum van Nederland. Het gaat daarbij om het bestrijden van reumatische ziekten, maar ook om het leren omgaan met de gevolgen van de ziekte in de woon-, leef- en werksituatie. De Sint Maartenskliniek heeft ook een praktijk voor de behandeling voor sclerodermie, in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen.

Revalidatiegeneeskunde:
In het revalidatiecentrum revalideren gemiddeld zo’n 4.000 kinderen en volwassenen na een ongeluk, hersen- of hartaandoening of een amputatie. Het doel is deze mensen te leren al hun mogelijkheden te benutten zodat ze zo goed mogelijk kunnen functioneren in de maatschappij. Zelfstandigheid en sociale participatie zijn daarbij kernbegrippen.
Bovenregionaal vervult het revalidatiecentrum een spilfunctie op het gebied van prothesiologie en behandeling van patiënten met een dwarslaesie of niet aangeboren hersenletsel.

De Sint Maartenskliniek werkt samen met andere instellingen in de regio Nijmegen, waaronder revalidatiecentrum RMC Groot Klimmendaal in Arnhem. Verder participeert de kliniek in de Euregio Rijn-Waal en is zij deelnemer aan een samenwerkingsproject met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboud UMC in Nijmegen en het Rijnstateziekenhuis te Arnhem (CARS). Het ziekenhuis is lid van International Society of Orthopaedic Centres (ISOC) en werkt in dit verband samen met het Universitair Ziekenhuis Leuven.

De Sint Maartenskliniek biedt haar behandelingen en zorg aan in Nijmegen (Hoofdvestiging, in Ubbergen dus), Woerden, Boxmeer en Tiel. De vestiging in Nijmegen heeft een Orthopediecentrum, Reumacentrum en een Revalidatiecentrum. In Woerden heeft de Sint Maartenskliniek een zelfstandige vestiging in het Zuwe Hofpoort ziekenhuis, waar patiënten terechtkunnen voor orthopedische en reumatologische zorg. Op de locatie Boxmeer, in het Maasziekenhuis Pantein, kan men terecht voor orthopedische zorg en poliklinische behandelingen op het gebied van reumatologie en revalidatie. In Tiel biedt de Sint Maartenskliniek poliklinische revalidatie in het ziekenhuis Rivierenland.

De Sint Maartenskliniek staat bekend om zijn aanpak van complexe aandoeningen, maar u kunt er net zo goed terecht voor veel voorkomende klachten of blessures. Per jaar worden er 60.000 mensen bij de Sint Maartenskliniek behandeld, uit de regio Nijmegen en Woerden, maar voor een groot deel ook uit de rest van Nederland. In het ziekenhuis werken circa 1700 mensen, waaronder 80 specialisten en assistent-geneeskundigen in opleiding. Het ziekenhuis heeft een eigen afdeling voor wetenschappelijk onderzoek.

De orthopediecentra in Nijmegen en Woerden voeren jaarlijks onder meer ruim 1700 heup- bekken- en bovenbeenoperaties, 700 wervelkolomoperaties en 3100 knie- en onderbeen operaties uit. Op de Acute zorgpoli in Nijmegen kan iedereen 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht met acuut letsel, zoals een verzwikte enkel of een botbreuk. Het orthopedisch interventiecentrum is helemaal ingericht voor operaties onder plaatselijke verdoving, pijnbestrijding en radiodiagnostisch onderzoek.

De reumacentra in Nijmegen, Boxmeer en Woerden behandelen jaarlijks ruim 11.000 reumapatiënten. Het gaat daarbij om het bestrijden van reumatische ziekten, maar ook om het leren omgaan met de gevolgen van de ziekte in de woon-, leef- en werksituatie. In Panningen en Mijdrecht heeft de Sint Maartenskliniek een polikliniek Reumatologie. Het centrum in Nijmegen heeft een speciaal spreekuur voor ouderen. Om botontkalking sneller en beter te behandelen kunt u terecht bij het Expertisecentrum Osteoporose.

In het revalidatiecentrum in Nijmegen revalideren gemiddeld zo’n 500 volwassenen na een ongeluk, hersen- of hartaandoening of een amputatie. Bij de peuter- en kinderrevalidatie revalideren zo’n 300 kinderen met een stoornis aan het houdings- en bewegingssysteem of het zenuwstelsel. Het doel is deze mensen te leren al hun mogelijkheden te benutten zodat ze zo goed mogelijk kunnen functioneren in de maatschappij. Voor de kinderrevalidatie worden waar nodig en mogelijk pony's ingezet. Een destijds unieke methode en in de Maartenskliniek bedacht. Deze pony's grazen in hun "vrije tijd" op de weilanden van de Kopse Hof.

De titel van de strategische koers van de Sint Maartenskliniek voor de jaren 2013 tot en met 2016 luidt: 'De kliniek op het gebied van houding en beweging'. Daarin laat de Sint Maartenskliniek haar passie en ambitie zien: excelleren in diagnostiek, behandeling en zorg van die aandoeningen waarbij patiënten een beroep op doen. Dat doet de kliniek al ruim 75 jaar en de lijn van groei in kwaliteit en kwantiteit zetten ze ook de komende jaren door: voor de patiënten en hun omgeving, voor de verwijzers en voor de zorgverzekeraars. Ze doen dat met kwaliteit en veiligheid én met een gezonde bedrijfsvoering. Deze strategisch koers zal ze de komende jaren helpen om de gewenste positie als dè kliniek op het gebied van houding en beweging verder uit te bouwen.

Heel veel (inter)nationale en (wereld)beroemde topsporters, met niet zelden klinkende namen, uit onderandere de voetballerij hebben hun kwetsuren in de Sint Maartenskliniek laten verhelpen. In die kringen staat de Sint Maartenskliniek dan ook hoog aangeschreven.

Dit artikel is niet bedoeld als reclame voor de Sint Maartenskliniek. Maar samen met het UMC Radboud en het CWZ is ook deze kliniek een staaltje Nijmeegs Glorie.

datum foto: 23-09-2016
bron foto: Paul Marsman©   


   

                           Design details: Paul Marsman© PMWD kleine banner 15 hoog Rode letters 156 zwarte achtergrond